خبرگزاری سلامت: مرگ 3 یا 4 نفر از بیماران دیالیزی در اهواز از چهارشنبه تا جمعه گذشته در صدر خبرهای رسانهها قرار گرفت. گویی چالشهای وزارت بهداشت پایانی ندارد و روز به روز شاهد اتفاقات جدید در این حوزه هستیم. پس از این اتفاق هر کدام از مسئولان به بیان دلایل مرگ این افراد پرداختند ولی هنوز نتیجه قطعی این حادثه اعلام نشده است. آلودگی هوا، مسمومیت غذایی، مشکل در دستگاههای بخش دیالیز و عفونت رودهای از فرضیههایی است که در این خصوص مطرح شده است.
آنطور که سید صاحب حسین نژاد، رییس بیمارستان سینای کارون در خصوص فوت سه بیمار دیالیزی در خوزستان گفته است: «روز دوشنبه هفته قبل (چهارم مردادماه) در شیفت صبح و بعد ازظهر مثل همیشه بخش دیالیز در حال خدمات رسانی به بیماران بوده است و همه بیماران آن روز با وضعیت سلامتی خوب از بخش مرخص شده اند ولی ۲۴ ساعت بعد، پنج نفر از آنها با علایم تب، اسهال خونی، تهوع و استفراغ به اورژانس بیمارستان مراجعه کردهاند.» حسینینژاد میگوید: «این بیماران با تابلوی عفونت رودهای بستری شدند و در عین حال بخش دیالیز ما همزمان و بدون انقطاع در حال خدماترسانی به بیماران بود و مشکلی برای سایرین پیش نیامده است.»
وی میگوید: «در همان زمان یک نفر با رضایت خود از بیمارستان مرخص شد ولی 4 نفر دیگر تحت درمان و مراقبت قرار گرفتند ولی روز چهارشنبه یک نفر از آنها فوت کرد و پنج شنبه و جمعه نیز هر روز یک نفر فوت کرد و تعداد این فوتیها متاسفانه به سه نفر رسید و اعلام فوت چهار نفر صحت ندارد.»
مصرف غذای بیمارستان یکی از دلایل ایجاد شده این وضعیت برای بیماران بود که حسینی نژاد در این خصوص معتقد است: «این موضوع نیز نمی تواند صحت داشته باشد زیرا همه بیماران بیمارستان از غذای بیمارستان استفاده میکنند و غذای بخش دیالیز در مکان دیگری تهیه نمیشود به همین دلیل اگر غذای بیمارستان مشکل دارد باید سایر بیماران بخش های دیگر نیز دچار مشکل میشدند.»
وی همچنین تاکید کرده که این بیماران به علت عفونت رودهای فوت کردهاند و احتمال اینکه به وسیله یکی از بیماران به این مشکل دچار شده باشند وجود دارد، ولی به زودی علت اصلی اعلام می شود.
اخبار ضد و نقیض درباره این اتفاق همچنان وجود دارد. شنیدهها از اهواز حاکی است که گویا 4 بیمار به طور همزمان در یک ساعت فوت شده اند. یعنی در یک دوره زمانی دیالیز این حادثه رخ داده است در حالی که مسوولان بیمارستان آن را رد میکنند. پیش از این سایت روابط عمومی وزارت بهداشت علت این حادثه را قبل از انجام کارشناسی و روند قانونی مسمومیت اعلام و ادعا کرد که این موضوع هیچ ربطی به بخش دیالیز و مسائل درمانی این بیماران ندارد.
نمایندگان مجلس نیز در پی این اتفاق ناگوار واکنش نشان دادهاند. همایون یوسفی عضو کمیسیون بهداشت و نماینده مردم اهواز در مجلس در خصوص گفته است که با هماهنگی استانداری و دانشگاه علوم پزشکی اهواز، کمیته تخصصی و فوق تخصصی به منظور بررسی علت مرگ 3 بیمار دیالیزی در بیمارستان سینای کارون تشکیل میشود.
وی تاکید میکند: «تا زمان اعلام نتیجه قطعی از سوی این کمیته که شامل پزشکان زبده استان در سه بخش گوارش، کلیه و عفونی هستند باید از اظهارنظرهای غیرکارشناسی خودداری کنیم.»
یوسفی ادامه میدهد: «البته گاهی فوتهای ناگهانی به دلایل مختلف بین بیماران مزمن و دیالیزی اتفاق میافتد و پدیده غیرمتعارفی نیست بنابراین باید منتظر اعلام نتیجه کمیته باشیم.» عضو کمیسیون بهداشت مجلس تصریح میکند: «بیمارستان سینا یک بیمارستان قدیمی و نیازمند رسیدگی بیشتر است که البته با بازدید از این بیمارستان، وضعیت رسیدگی به بیماران دیالیزی مناسب ارزیابی شد.»
وی با اشاره به اینکه اخیرا هر مورد پزشکی را بنا به دلایلی به سمت قصور پزشکی سوق میدهند، افزود: «تلاش میشود از سیاسی شدن این موضوع جلوگیری شود.»
اما آخرین اظهار نظر مربوط به محمدحسین میردهقان مدیرکل نظارت بر درمان و اعتباربخشی وزارت بهداشت است که در این زمینه میگوید: «اکنون تیم ویژه وزارت بهداشت به اهواز رفته است تا پرونده بیماران را بررسی کند.همچنین جلساتی با نمایندگان مجلس، مسئولان دانشگاه علوم پزشکی اهواز، کارشناسان و کادر درمان بیمارستان برگزار کردهایم.»
وی ادامه میدهد: «علت فوت این بیماران در دست بررسی است و آنچه حدس زده میشود، علت انتقال عفونت است هرچند که همین موضوع هم در دست بررسی است و احتمالا حادثه به عفونت گوارشی مربوط میشود.»
اما هاشم قاسمی رئیس انجمن حمایت از بیماران کلیوی معتقد است که در این زمینه سهلانگاری صورت گرفته و میگوید: «اینکه گفته میشود دلیل مرگ این بیماران عفونت است را ما نمیتوانیم بپذیریم. زیرا بر طبق آمارهایی که به زحمت به دست آوردیم در طول 5/4 ماه امسال بالغ بر 19 بیمار دیالیزی جان خود را از دست دادهاند و این در حالی است که هر بار از دانشگاه علوم پزشکی اهواز در زمینه مرگ این بیماران اطلاعاتی درخواست میکنیم به هیچ عنوان اطلاعات لازم را در اختیار ما قرار نمیدهد، درحالیکه باید به این آمار 19 بیمار فوتی سال 95 بالغ بر 14 بیمار متوفی دیالیزی در این استان در سال گذشته اشاره کرد.»
همچنین ناصر بلیغ، سخنگوی سازمان پزشکی قانونی کشور درخصوص بررسی این اتفاق و مداخله پزشکی قانونی میگوید: « پزشکی قانونی تنها با دستور قضایی به بررسی اجساد در مرگهای مشکوک میپردازد و در زمینه فوت این بیماران نیز تاکنون هیچ ابلاغ قانونی برای کالبد شکافی و تعیین علت این اتفاق به پزشکی قانونی استان خوزستان ارجاع نشده است.تا زمانی که پروانه قضایی بررسی مرگ نابهنگام بیماران دیالیزی صادر نشود، پزشکی قانونی موظف به واکاوی جریان این فوت نیست و نمیتواند از بیمارستان مربوطه نیز درخواست کند که برای شفاف شدن ماجرا اجساد را تحویل دهند.»
نظر شما