دکتر نیما رضایی در گفتوگو با طبنا(خبرگزاری سلامت)، درباره سیستم ایمنی بدن گفت: سیستم ایمنی در بدن نقش دفاع علیه عوامل بیگانه را بر عهده دارد، به عبارت دیگر برخی سلولها و مواد محلول در خون به عنوان تجهیزات سیستم دفاعی، بدن را در برابر عوامل بیگانه که عمدتا بیماریزا هستند، حفظ میکنند.
وی ادامه داد: سیستم دفاعی بدن میتواند دچار بیماریهای مختلفی شود که برخی مربوط به نقص سیستم دفاعی بدن است. این نقص یا حالت اولیه دارد یا ثانویه.
این متخصص ایمونولوژی با بیان اینکه در نقص ثانویه سیستم دفاعی، یک عامل محیطی باعث میشود که سیستم دفاعی بدن به صورت ثانویه دچار نقص شود، اظهار کرد: عامل اچآیوی نمونهای از این عوامل است که میتواند موجب بیماری ایدز شود، همچنین درمانهایی که برای سرطانها وجود دارد مانند شیمیدرمانی و رادیوتراپی، مصرف کورتون و برداشتن طحال و سوتغذیه به صورتی که به دفع پروتئین منجر شود، از دیگر عواملی هستند که میتوانند به نقص ثانویه سیستم ایمنی منجر شود.
وی با اشاره به نقض اولیه سیستم دفاعی بدن عنوان کرد: در این نوع نقص عامل ژنتیکی باعث میشود یکی از اجزای سیستم دفاعی بهصورت کیفی یا کمی دچار نقص شود و در نتیجه فرد مستعد علائم و عوارض مختلف از جمله عفونتهای مکرر، بیماریهای خودایمنی، و انواع سرطانها شود.
شناسایی 300 نوع بیماری مرتبط با نقص ایمنی اولیه
رضایی با بیان اینکه تاکنون 300 نوع بیماریهای مختلف نقص ایمنی اولیه شناسایی شده و فراوانی این بیماریها نیز در دنیا یک در 2000 نفر است، خاطرنشان کرد: وراثت عامل بسیاری از بیماریهاست و نقص سیستم ایمنی نیز از همین دسته است، در نتیجه این نوع بیماری در خانوادههایی که ازدواج فامیلی داشته باشند احتمال بروز بیشتری خواهد داشت.
وی عفونت مکرر یا عفونتهای شدید و عفونت با عوامل بیماریزای غیر معمول(عفونتهای غیرعادی)، را از مهمترین علائم بیماریهای نقص ایمنی عنوان کرد.
این استاد دانشگاه شایعترین نقص سیستم ایمنی بدن را در کشور کمبود انتخابی آیجیای توصیف و بیان کرد: فراوانی این بیماری در کشور یک در 700 نفر است و با توجه به اینکه آیجیای قطعه مخاطی است در نیمی از موارد فرد علامتدار نشده و مشکل به صورت سرماخوردگی و مشکلات گوارشی خود را نشان میدهد که معمولا مشکل در این حالت چندان جدی نبوده و نیاز به درمان خاصی ندارد.
وی شایعترین بیماری علامتدار مرتبط با نقص سیستم ایمنی در کشور را، نقص ایمنی متغیر (CVID) برشمرد و اضافه کرد: این بیماری شامل علائمی مانند مشکلات شدید تنفسی، از کارافتادگی ریه و عفونت مکرر گوشش بوده و ضروری است به موقع تشخیص داده شده و درمان مناسب آن ارائه شود، زیرا در غیر اینصورت بیمار مبتلا به عوارض ناشی از عفونتهای مختلف شده که در نتیجه گاهی درمان به راحتی انجام نمیشود.
نظر شما