به گزارش طبنا(خبرگزاری سلامت)، دکتر زهرا عبداللهی با بیان این مطلب گفت: 30 تا 40 درصد سرطانها با حفظ وزن مطلوب، تغذیه صحیح و بهبود شیوه زندگی قابل پیشگیری است.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: عوامل تغذیهای که احتمال بروز سرطان را افزايش میدهند عبارتند از مصرف نامطلوب و زیاد چربیها، نمک، قند و شکر، طبخ نامناسب غذا و استنشاق مکرر بخار روغن سوخته.
وی گفت: مصرف زیاد انواع چربیها، روغنها و مواد غذايی چرب و سرخ شده، شانس ابتلا به سرطانها به ویژه سرطان پروستات ، سرطان کولون ، سرطان ریه و سرطان پستان را افزایش میهد. اسيدهای چرب ترانس و اشباع ( در کيکها ، کلوچهها، کراکرها، غذاهای حيوانی، مارگارين، روغن سرخ کرده و چيپس) خطر ناکترين چربیها هستند. بنابر اين توصيه میشود بيشترين چربی مصرفی روزانه از منابع چند غير اشباعی و تک غير اشباعی از جمله روغنهای گياهی مايع، روغن زيتون، مغزها و ماهی باشد.
عبداللهی بیان کرد:مصرف غذاهای شور و پرنمک و نمک سود شده احتمال بروز سرطان معده را افزایش میدهد. حداکثر میزان مجاز مصرف نمک در روز حدود 5 گرم در افراد زیر 50 سال و کمتر از 3 گرم در افراد بالای 50 سال، کودکان، مبتلایان به فشارخون بالا و بیماریهای قلبی عروقی است که شامل نمک موجود در مواد غذایی بطور طبیعی، نمک اضافه شده به غذا و نمک موجود در محصولات صنعتی است.
وی در خصوص روش نامناسب تهيه و طبخ مواد غذايی گفت: بعضی از روشهای نادرست طبخ مواد غذايی مانند سوختن گوشت در اثر کباب کردن موجب تولید ترکیبات سرطانزا میشود. به علاوه فرآوری گوشتها در مواردی مانند انواع گوشتهای دودی شده، نمک سود شده، و يا اضافه كردن مواد شيميايی و نگهدارندههای غیر مجاز و استفاده زیاد از آنها در صنايع غذايی مثلا در انواع سوسيس، کالباس، هات داگ خطر سرطانزایی دارد.
وی افزود: قرار گرفتن مكرر در معرض بخار روغنهای مورد استفاده برای سرخ كردن سريع غذا (بدون استفاده از دستگاه تهويه و دودكش برای دفع بخارات حاصل از روغن ) از علل زمینه ساز سرطان ریه معرفی شده است.
عبداللهی افزود: مصرف زیاد قند، شانس ابتلا به سرطان را افزایش میدهد. در حقیقت مقادیر زیاد قند و شکر، سمومی را در بدن تولید میکنند که باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان میشود. مصرف محصولات غذایی دارای قند افزوده مانند چای و قهوه که همراه با قند و شکر مصرف میشوند و یا نوشابههای گازدار ، آب میوههای صنعتی و سایر نوشیدنیهایی که مقدار زیادی شکر دارند خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده را افزایش میدهند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، عوامل تغذیهای كه سبب پيشگيری از سرطان میشوند را آنتی اکسیدانها، میوه و سبزی، فیبرهای غذایی، اسید فولیک، ویتامین دی و کلسیم نام برد و گفت: آنتی اکسیدانها گروهی از ترکیبات در مواد غذایی هستند كه میتوانند رادیکالهای آزاد (عوامل ایجاد کننده سرطان) را در بدن از بین ببرند و یا مانع از شکل گیری آنها شوند. مهمترین آنتی اکسیدانهای بدن ویتامینهای C ، E، کاروتنوئیدها و سلنیوم هستند.
نظر شما