کد خبر: پیشگیری-از-چاقی-با-ویرایش-ژن
۲۴ آذر ۱۳۹۷، ۱۳:۰۰
به گزارش طبنا (خبرگزاری سلامت)، محققان با استفاده از این تکنیک توانستند ژن‌های مرتبط با گرسنگی را در موش‌ها هدف قرار داده و میزان غذای مصرفی آنها را کاهش دهند و بدین ترتیب مانع چاقی آنها شوند. این شیوه جدید دست ورزی ژن‌ها با عنوان CRISPRa یا فعال‌سازی به واسطه CRISPR شناخته می‌شود. در این تکنیک از قابلیت هدف گیری دنباله‌های دی‌ان‌ای خاص توسط فناوری CRISPR استفاده می‌شود؛ اما به جای بریدن یا ویرایش یک ژن صرفا بیان آن ژن افزایش می‌یابد و از آنجا که موجب تغیر دائمی ژنوم نمی شود، آثار جانبی اندکی دارد. در ژنوم انسان دو نسخه از هر ژن وجود دارد. بخش عمده ای از بیماری‌های انسان نیز حاصل جهش ژنتیکی در یکی از این دونسخه است. محققان به منظور آزمایش عملکرد این تکنیک به سراغ دو ژن SIM1 و NC4R رفتند که تنظیم احساس گرسنگی و سیری را بر عهده دارند. معمولا افراد چاق در یکی از این دو ژن دارای جهش هستند. محقققان موش‌ها را به صورت ژنتیکی تغییر دادند تا یک نسخه از دو ژن مذکور در آن‌ها غیرفعال شود. سپس آنها را به دو گروه تقسیم کردند و گروه اول را با استفاده از فناوری جدید CRISPRa تحت درمان قرار دادند. در نتیجه این اقدام مشخص شد میزان بیان ژن‌های موردنظر در گروه اول با موش‌های سالم که دارای هر دو نسخه از ژن‌ها هستند، یکسان است. اما موش‌های گروه دوم به دلیل عدم انطباق دو نسخه از ژن‌های کنترل کننده گرسنگی و سیری، دچار چاقی شدند. در این آزمایش مشخص شد تنها با یک بار به کارگیری فناوری CRISPRa وزن موش‌ها بدون هرگونه عوارض جانبی حداقل به مدت 10 ماه تنظیم می‌شود.گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Science منتشر شده است.(ایرنا)

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha