تاریخ انتشار: ۱۷ آبان ۱۴۰۰ - ۲۰:۳۴
  به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت(طبنا) خراسان جنوبی؛ مدیر گروه پژوهشی تولید و فرآوری مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی گفت: ازمک با نام علمی Cardaria draba L؛ که با نام‌های بلغیس، ترتیزک، بجند نیز شناخته می‌شود. ابراهیمی افزود:ایزورامنتین،کوئرستین،کامفرول،کافئیک‏‎ٌاسید،پی-کوماریک اسید، سیناپیک اسید و الاجیک اسید ازجمله ترکیبات جداسازی شده از عصاره گیاه ازمک هستند. وی گفت:ازمک دارای ترکیبی بسیار ارزشمند بنام سولفوروفان از گروه گلوکوزینولات¬ها است که عموماً به دلیل خاصیت ضد میکروبی آن از ازمک جداسازی می‌شود؛ این ترکیب از رشد گروهی از میکروارگانیسم‌ها و حتی برخی از پاتوژن‌های انسانی جلوگیری می‌کند؛ خواص ضد باکتریایی و ضد سرطانی سولفوروفان منجر به حذف هلیکوباکتر شده و از شیوع امراض گوارشی جلوگیری می‌کند ؛ این ترکیب همچنین سبب کاهش فشارخون و کاهش ابتلا به سرطان می‌شود. مدیر گروه پژوهشی تولید و فرآوری مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی گفت: از دانه و برگ این گیاه که دارای طعم تندی نیز می‌باشد در طب سنتی برای نرم کردن سینه و بهبود کم‌خونی استفاده می‌شود. ابراهیمی افزود: جوشانده، دم‌کرده و بخور آن برای درمان سرفه، خلط‌آوری و عفونت ریوی دارای اثرات مفیدی و جوشانده کل اندام و دانه این گیاه دارای خواص دیورتیک(ادرارآور) است. وی گفت: ترتیزک ازجمله گیاهانی است که در مناطق روستایی و شهری خراسان جنوبی در فصل بهار برگ‌های تازه آن در تهیه آش محلی و همراه با سایر سبزیجات در پخت نان مورد استفاده قرار می‌گیرد