مهرناز شکیب خوب، مشاور تغذیه و رژیم‌درمانی، در گفت‌وگو با خبرنگار طبنای گیلان وضعیت تغذیه مردم استان گیلان را بررسی و نسبت به عادات غذایی پرخطر سفره های گیلانی هشدار داد.

به گزارش خبرگزاری سلامت _ طبنا گیلان : مهرناز شکیب خوب، مشاور تغذیه و رژیم‌درمانی، در گفت‌وگو با خبرنگار طبنای گیلان با اشاره به وضعیت کلی تغذیه مردم گیلان گفت: «تغذیه در استان گیلان به دلیل تنوع غذاهای محلی، بسیار غنی است و سبزیجات تازه، ماهی و برنج پایه‌های اصلی سفره گیلانی‌ها را تشکیل می‌دهند. با این حال، مصرف زیاد برنج سفید و نمک، به‌خصوص در سبک زندگی کم‌تحرک امروزی، می‌تواند خطر چاقی، دیابت نوع دو و فشار خون را افزایش دهد.»

وی درباره روش‌های پخت سنتی بیان کرد : «گاهی شیوه‌های سنتی باعث کاهش ریزمغذی‌ها می‌شود. از بزرگترین خطاهای تغذیه در سفره‌های گیلانی، مصرف بیش از حد برنج است که برخی افراد تا سه وعده در روز از آن استفاده می‌کنند. همچنین مصرف خورشت‌های پر روغن و سرخ کردن زیاد سبزیجات باعث افزایش کالری دریافتی و کاهش ویتامین‌ها می‌شود.»

شکیب به مصرف نمک اشاره کرد و گفت: «استفاده زیاد از نمک، به‌خصوص در ترشیجات و ماهی‌شور، خطر بیماری فشار خون و مشکلات کلیوی را افزایش می‌دهد. مصرف زیاد چای نیز با کاهش جذب آهن همراه است و اگر همراه با شیرینی یا قند مصرف شود، قند خون را دچار اختلال می‌کند.»

وی درباره فواید ماهی در رژیم غذایی گیلانی‌ها گفت: «ماهی غنی از پروتئین، ویتامین D و امگا ۳ است که برای قلب، مغز و کاهش التهاب بسیار مفید است. توصیه می‌شود حداقل دو تا سه بار در هفته از ماهی استفاده شود و شیوه‌های پخت سالم مانند بخارپز کردن، کباب کردن یا پخت در فر جایگزین سرخ کردن شوند.»

این متخصص تغذیه درباره مصرف ترشیجات و ماهی‌دودی توضیح داد: «مصرف ترشیجات می‌تواند به عملکرد گوارشی کمک کند و همچنین مصرف ماهی دودی میتواند اشتها را افزایش دهد، اما نمک زیاد موجود در آن‌ها خطر فشار خون و سرطان معده را افزایش می‌دهد. بنابراین توصیه می‌شود ترشی‌ها کم‌نمک و خانگی باشند و ماهی‌دودی به‌عنوان چاشنی و در مقادیر کم استفاده شود.»

وی همچنین در مورد مصرف چای گفت: «چای حاوی پلی‌فنول است و اثرات ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی دارد، اما مصرف بیش از سه تا چهار فنجان در روز توصیه نمی‌شود و بهتر است بین مصرف چای و وعده غذایی حداقل ۳۰ تا ۶۰ دقیقه فاصله رعایت شود و به جای مصرف چای همراه با قند یا شیرینی، از منابع طبیعی قند مانند خرما، کشمش یا توت خشک استفاده شود.»

شکیب با تاکید بر اصلاح الگوی غذایی بیان کرد: «برای سالم‌تر شدن سفره گیلانی‌ها، توصیه می‌شود بشقاب غذا به چند بخش تقسیم شود؛ نصف آن سبزیجات یا سالاد، یک چهارم پروتئین‌هایی مانند ماهی، مرغ، تخم‌مرغ و یک چهارم باقی‌مانده غلات. استفاده از برنج قهوه‌ای یا کینوا و ترکیب برنج با سبزیجات و حبوبات می‌تواند کیفیت غذایی را افزایش دهد.»

وی درباره پیشگیری از بیماری‌ها افزود: «پیروی از رژیم‌های مدیترانه‌ای یا رژیم دش که بر پایه میوه‌جات، سبزیجات، غلات کامل، حبوبات، ماهی‌ها و چربی‌های سالم هستند و مصرف قند، نمک و گوشت قرمز را به حداقل می‌رسانند، می‌تواند به کنترل وزن، پیشگیری از دیابت نوع دو و بیماری‌های قلبی-عروقی کمک کند. همچنین فعالیت بدنی منظم مکمل یک رژیم غذایی سالم است.»

مهرناز شکیب خوب، مشاور تغذیه و رژیم‌درمانی، در پایان تاکید کرد: «با رعایت تغییرات ساده مانند کاهش مصرف برنج سفید، روغن، قند و نمک، انتخاب شیوه‌های پخت سالم و تقسیم مناسب بشقاب غذا، می‌توان سلامت سفره گیلانی‌ها را بهبود بخشید و از بروز بیماری‌های متابولیکی و گوارشی پیشگیری کرد.»