به گزارش گروه سلامت طبنا (خبرگزاری سلامت) از مدیکال‌اکسپرس، محققان مدرسه پزشکی ویک-فورست (Wake Forest) در آمریکا، در بررسی‌های خود، چند اثر میکروبیوم متمایز روده (مواد شیمیایی تولید شده به وسیله باکتری) در افراد مبتلا به اختلال شناختی خفیف، شناسایی کردند که این نوع باکتری در افرادی که به این نوع اختلال مبتلا نبودند، پیدا نشد. این مواد شیمیایی باکتریایی که در مایع مغزی-نخاعی افراد مبتلا به اختلال شناختی خفیف وجود دارد، خبر از احتمال بیماری آلزایمر می‌دهد. محققان در بررسی اثر رژیم غذایی کتوژنیک-مدیترانه‌ای متوجه شدند، این نوع رژیم غذایی می‌تواند تغییراتی در میکروبیوم‌های روده و متابولیت‌های آن ایجاد کند که در نهایت از علایم مربوط به بیماری آلزایمر تا حدی کاسته شود. متابولیت‌ها، مولکول‌های کوچک شرکت‌کننده در سوخت‌وساز سلولی هستند. مدتی است ارتباط میکروبیوم روده و رژیم غذایی با بیماری‌های تحلیل عصبی، توجه محققان را به خود جلب کرده است. در این تحقیق محققان آمریکایی به این نتیجه رسیدند که بیماری آلزایمر با تغییرات خاصی در باکتری‌های روده در ارتباط است و رژیم غذایی کتوژنیک-مدیترانه‌ای می‌تواند روی میکروبیوم‌هایی که موجب بیماری‌های زوال عقل می‌شوند، اثر گذاشته و آنها را دستکاری کند. محققان مدرسه پزشکی ویک-فورست، روی ۱۷ فرد مسن- که ۱۱ نفر آنها به اختلال شناخت خفیف مبتلا بودند و ۶ نفر آنها مشکل شناختی نداشتند- آزمایش‌های خود را انجام دادند. آنها هر یک از داوطلبان را به مدت ۶ هفته، به طور تصادفی، تحت رژیم غذایی مدیترانه‌ای- کتوژنیک کم‌کربوهیدرات یا رژیم غذایی کم‌چرب و سرشار از کربوهیدرات قرار دادند. سپس بعد از گذشته این مدت، ۶ هفته صبر کردند و دوباره ۶ هفته دیگر، رژیم غذایی هر کدام از داوطلبان را تغییر دادند. همچنین محققان علایم احتمالی آلزایمر مانند آمیلوئید و پروتئين‌های تائو که در مایع مغزی-نخاعی قرار دارند و همچنین میزان اسید‌های چرب زنجیره کوتاه در نمونه های مدفوع این افراد را قبل و پس از دوره‌های رژیم غذایی بررسی کردند. نتایج این تحقیق نشان داد این نوع رژیم غذایی می‌تواند اثرات میکروبیوم روده را تغییر داده و از خطر ابتلا به بیماری آلزایمر بکاهد. به گزارش طبنا، محققان امیدوارند بتوانند در آینده با ابداع رژیم‌های غذایی خاص از ابتلا به بیماری آلزایمر بکاهند. مترجم: نادیا زکالوند

برچسب‌ها