تاریخ انتشار: ۲ آبان ۱۳۹۷ - ۰۹:۵۱
به گزارش طبنا(خبرگزاری سلامت)، دکتر آزیتا گنجی، فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد در آستانه برگزاری هجدهمین کنگره گوارش و کبد، در ارتباط با بیماریهای وابسته به گندم اظهار کرد: این بیماریها طیف وسیعی را تشکیل میدهند که با مکانیسمهای ایمنولوژیک و غیر ایمنولوژیک باعث ایجاد علائم و کاهش کیفیت زندگی بیماران میشوند و به طور کلی سلیاک و نان سلیاک (حساسیت غیرسلیاکی وابسته به گلوتن) دو دسته عمده این بیماریها هستند. وی افزود: سلیاک بیماری ایمونولوژیک وابسته به گلوتن موجود در گندم و غلات بوده ولی در موردحساسیت غیرسلیاکی وابسته به گندم مکانیسم ایجاد علائم وابسته به سیستم ایمنی و با ایجاد انتی بادی و ایجاد خاطره این واکنش در بدن نیست. عضو هیئت علمیدانشگاه علوم پزشکی مشهد عنوان کرد: شاید به دنبال ابتلا به عفونتهای باکتریال و یا ویرال و یا نغییر در میکروبیونهای روده گیرنده های سطح سلول نحریک شده و منجر به افزایش نفوذ پذیری غشا سلول شود که متعاقبا باعث تحریک ماکروفاژها و سایر سلولهای موجود در زیر مخاط در مواجهه با ترکیبات موجود در دانه گندم شده و باعث ایجاد علائم گوارشی و خارج گوارشی در بیمار شود که این علائم شبیه به سلیاک است. این فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد ادامه داد: علایم غیرگوارشی حساسیت غیرسلیاکی وابسته به گندم همچون کمخونی، درد استخوانی و عضلانی گیجی و منگی و علایم گوارشی شامل درد شکم، تهوع و نفخ است. گنجی عنوان کرد: برای تشخیص این بیماری بعد از قطعی کردن عدم وجود سلیاک رژیم بدون گلوتن را برای بیمار آغاز میکنیم. اگر طی چند روز وضعیت رو به بهبود رفت و یا حداقل بیش از 50 درصد کاهش علائم مختلف را نشان داد و در صورت مصرف مجدد گلوتن عود مجدد علائم دیده شد تقریبا از تشخیص بیماری مطمئن میشویم .ولی مشکل بعدی ما تعیین طول درمان و یا زمان نیازمند به رعایت رژیم غذایی است که تاکنون مشخص و ثابت نشده است. وی گفت: برخی از غذاها و میوهجات و سبزیهایی که محتوی فودمپ (انواع کربوهیدراتهایی که هضم سختی دارند و سبب مشکلات گوارشی میشوند) است نیز به علت عدم هضم و جذب میتوانند علائم مشابهی بهخصوص نفخ و درد شکم را ایجاد میکنند ولی در این بیماران علائم خارج گوارشی بروز نمیکند که باید برای تشخیص افتراقی مد نظر قرار گیرد.