دکتر مهدی قاسمی در گفتوگو با طبنا(خبرگزاری سلامت)، درباره تهدیدات فضای مجازی برای نوجوانان و راهکارهای مقابله با آسیبهای ناشی از آن اظهارکرد: برای اینکه بتوانیم نوجوانانمان را در برابر آسیبهای احتمالی فضای مجازی مصون نگه داریم لازم است ابتدا خود فضای مجازی را بشناسیم و با نحوه رفتار مجرمان در این فضا که بیشتر مجرمان جنسی هستند، آشنا باشیم.
وی با ذکر نکات طلایی در این رابطه برای خانوادهها افزود: به خاطر داشته باشید کودکانی که مورد سوء رفتار جنسی قرار میگیرند، ممکن است خودشان تبدیل به خلاف کارهایی در زمینه مسائل جنسی بشوند پس نقش پیشگیری و آموزش در این موضوع حائز اهمیت است.
این رواندرمانگر گفت: در اینجا نقش خانواده و والدین بسیار مهم و اساسی است. آنها باید با روی گشاده پذیرای فرزند نوجوان باشند. اگر نوجوان بیم آن را داشته باشد که با مطرح کردن این قبیل موضوعات دست آویزی برای محروم کردن او در استفاده از فضای مجازی در اختیار والدین قرار میدهد، احتمالا تصمیم میگیرد به تنهایی موضوع را مدیریت کند.
وی افزود: بنابراین نوجوان از آنجا که تجربهای در موارد مشابه ندارد ممکن است در برابر مجرمان حرفهای دچار اشکال شود پس بهترین و اولین کار مطرح کردن این موضوع با والدین است و آنها باید با رویی گشاده پذیرای این گزارش باشند و از نوجوان از بابت مطرح کردن آن تشکر کنند.
قاسمی با اشاره به احتمال سوء استفاده مجرمان اینترنتی از نوجوانان اضافه کرد: بررسی میزان تاثیری که ممکن است مجرم بر نوجوان گذاشته باشد باید توسط والدین مورد بررسی قرار گیرد. ممکن است مجرم اقدام به ارسال عکسها و فیلمهایی کرده باشد که تا مدتها ذهن نوجوان را درگیر کرده باشد. در این موارد توصیه میشود خانوادهها به همراه فرزند آسیب دیده خود به روانپزشک مراجعه کنند تا از عوارض این موضوع در آینده جلوگیری شود.
وی با بیان اینکه اصلیترین موضوع در این موارد نحوه واکنش پدر و مادر است، گفت: این واکنش نقشه راه آینده کودکان در مواجه با چنین موقعیتهایی است. اگر والدین واکنش تند و تنبیهگرا داشته باشند نوجوان ترجیح خواهد داد در آینده خودش به حل و فصل این مشکلات اقدام کند.
این رواندرمانگر تصریح کرد: اگر والدین رفتاری آرام و پذیرشگر را در پیش بگیرند، این پیام را به نوجوان ارسال میکنند که همیشه و در هر شرایطی حامی و پشتیبان او هستند و میتواند روی کمک آنها حساب کند.
قاسمی گفت: وقتی نوجوان والدین را در معرض اتفاقی که رخ داده است قرار میدهد منتظر است تا رفتار بزرگترها در این خصوص را ببیند، اینکه آنها او را مورد سرزنش و تنبیه قرار میدهند یا به مجرم می پردازند، بلاک کردن فرد اولین راهکاری است که به ذهن هر کسی ممکن است برسد و الزاما اولین راهکار درستترین راهکار نیست. چرا که این راه را خود نوجوان بهتر از همه بلد است.
این رواندرمانگر افزود: بهتر است به جای نوجوان با فرد خاطی صحبت کنید این رفتار باعث میشود نوجوان احساس دلگرمی از سوی شما داشته باشد در مرحله بعدی که میتواند به موازات مرحله قبلی رخ دهد اطلاع به پلیس است.
وی گفت: از آنجایی که این افراد به کرات به اینگونه اقدامات مبادرت میکنند بهتر است پلیس را برای پیشگیری از آسیب سایر قربانیان احتمالی، در جریان بگذارید و بهتر است نوجوانتان را در جزئیات این کار دخیل کنید تا متوجه اهمیت کاری که کرده است، قرار بگیرد.
نظر شما