دکترعلی امینی درگفتوگو با طبنا(خبرگزاری سلامت)، با اشاره به اختلال کندن موی وسواسی یا تریکوتیلومانیا با بیان اینکه این اختلال نوعی اختلال کنترل تکانه است، گفت: اختلالات کنترل تکانه اختلالاتی هستند که شخص مبتلا دچار هیجان غیرقابل کنترل برای انجام کاری میشود و از کنترل این هیجان به رغم تلاشهایی که انجام میدهد، ناتوان است.
وی ادامه داد: درصورتیکه این هیجان منجر به عمل تکانهای شود بهطور موقت باعث آرامش طرف میشود ولی دریک روند مداوم هم باعث ضرر خود بیمار می شود و هم اینکه این راحتشدن موقتی است.
این روانپزشک خاطرنشان کرد: اختلال کندن موی وسواسی به این صورت است که فرد بهطور تکانهای هیجانی برای کندن موی خودش پیدا میکند و وقتی این عمل را انجام داد بهطور موقت آرام شده و بعد بهصورت یک سیکل معیوب مجبور میشود به این تکانه پاسخ دهد، که این کندن موی مکرر باعث میشود که قسمی از بدن از مو خالی شود.
وی سر را شایعترین قسمت بدن خواند که در این اختلال از مو خالی میشود و افزود: این اختلال در آقایان میتواند به صورت کندن ریش وسبیل یا کندن موی سایر قسمتهای بدن بروز کند.
امینی با اشاره به اینکه اختلال تریکوتیلومانیا ممکن است علت ژنتیک داشته باشد،عنوان کرد: افرادی که در بستگان درجه یک مثل والدین یا خواهر و برادرشان اختلال کنترل هیجان یا تکانه وجود دارد در معرض ابتلا به اختلال کندن موی وسواسی هستند و حتی اگر اختلالات کنترل تکانه از گروه دیگر مانند اختلال کنترل تکانه دردزدی کردن یا آتشافروزی یا کندن جوش داشته باشند ممکن است به این اختلال دچار شوند.
اختلال کندن مو قابل درمان است
این متخصص اعصاب و روان خاطرنشان کرد:اختلالات خلقی مثل افسردگی، شخصیت دوقطبی، یا اختلالات اضطرابی مثل وسواس در فرد یا بستگان درجه یک وی میتواند ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
وی بیان کرد: اگر فرد مهارتهای مقابله با استرس و مدیریت بحران را نداشته و مهارتهای اجتماعی وی ضعیف باشد چون ضریب اضطراب وی نسبت به جمعیت عمومی افزایش مییابد این افزایش اضطراب احتمال ابتلا به این اختلال را افزایش دهد.
این روانپزشک با اشاره به اینکه کاهش هورمون سروتونین به عنوان هورمونی که مسئول آرامش، شادی و افزایش قدرت انسان در بازدارندگی میشود میتواند عامل بروز این بیماری باشد،توضیح داد: کمبود سروتونین در بدن سبب میشود که قدرت فرد برای مهار این تکانه کاهش یابد، از سوی دیگر براثر انجام مکرر عمل مو کندن، درهر بار انجام این عمل هورمونهایی از گروه هورمونهای شبه تریاک در بدن آزاد میشود که باعث ایجاد آرامش و سرخوشی موقت در فرد شده و این امر باعث میشود که فرد مبتلا به طور غیرارادی و درست مانند فرد معتاد برای تجربه سرخوشی مکرر این تکانه را انجام دهد.
این متخصص اعصاب و روان درباره شیوه درمان اختلال کندن موی وسواسی، اظهار کرد: اگر علت این بیماری کمبود هورمون سروتونین باشد روانپزشک دارویی برای جبران این کمبود تجویز میکند، همچنین در برخی موارد از داروهایی استفاده میشود که آزاد شدن و اثر هورمونهای شبه تریاک را در بدن کاهش دهد.
وی اضافه کرد: برای درمان این اختلال از روش رواندرمانی نیز استفاده میشود که بهترین روش در این حوزه روش درمان رواندرمانی شناختی-رفتاری است در این روند درمانی فرضیاتی که در فرد باعث افزایش اضطراب میشود به وسیله روانشناس شناسایی شده و به بیمار کمک میشود که بتواند مقابله موثرتر و کارآمدتری در خصوص مواجهه با استرسهای روزمره زندگی پیدا کند. دراین روش اگر بیمار به مدت 3 تا 6 ماه بهصورت مستمر با رواندرمانگر و روانپزشک همکاری داشته باشد بهصورت بسیار موثری بهبود مییابد.
نظر شما