رامین محسنی در گفتوگو با خبرگزاری سلامت(طبنا)، درباه شایعترین اختلال صوتی گفت: یکی از شایعترین اختلالات صدا که عموما در سنین زیر7 سال رخ میدهد ندول (زگیل) دو طرفه پرده صوتی است که عموما از رفتارهای اشتباه کلامی ناشی میشود.
وی ادامه داد: این رفتارها عموما در برخی کودکان با نوع و بلندی صدا حین بازی کردن و مدل رفتار کودک با والدین بستگی دارد به عنوان مثال جیغ زدن، گریه زیاد، بلند خندیدن، بلند صحبت کردن و بغض کردن جزئی از رفتارهای کلامی خطا بوده که میتواند به ندول دو طرفه پرده صوتی منجر شود.
این آسیبشناس گفتار و زبان افزود: بسیاری از رفتارهای اشتباه کلامی کودکان ریشه در رفتار دارد به این معنی که وقتی والدین نتوانند ارتباط موثر با فرزند خود برقرار کنند کودک برای رسیدن به خواستهاش ناچار میشود بلند صحبت کند یا با گریه به خواستهاش برسد، اگر این نوع رفتار مرتب تکرار شود باعث ندول دوطرفه پرده صوتی میشود.
وی با اشاره به اینکه در حنجره دو پرده صوتی وجود دارد که در این اختلال ندول یا زگیل پرده صوتی در هر دو طرف ایجاد میشود، اظهار کرد: درمان این اختلال ویس تراپی(صدا درمانی)است و بهخصوص اگر این اختلال مزمن نشده باشد میتوان با صدا درمانی که توسط آسیبشناس گفتار و صدا انجام میشود به درمان آن پرداخت، درواقع به رغم اینکه این اختلال نوعی زائده است اما راهکار آن جراحی نیست.
این استاد دانشگاه با تاکید براینکه پلیپ و کیست تارهای صوتی هم از اختلالات شایع صدا هستند که عموما راهکار درمانیشان جراحی است، عنوان کرد: اگر پلیپ حنجره تازه شروع شده و کوچک باشد معمولا با صدادرمانی میتواند مرتفع شود اما اگرسایز پلیپ بزرگ باشد ازحوزه صدا درمانی خارج بوده و باید جراحی انجام شود.
وی رفلاکس معده یا ترش کردن را از دیگر موارد ایجاد اختلال در تارهای صوتی برشمرد و اضافه کرد: این مساله میتواند در صدا تاثیرگذار بوده و زائده یا گوشت اضافه درتارهای صوتی ایجاد کند که درمان آن دارویی است، اما اگر ضایعه بزرگ باشد نیاز به جراحی خواهد بود.
محسنی با اشاره به انواع سرطان حنجره بیان کرد: این سرطانها معمولا ریشه در استفاده از الکل و مصرف دخانیات دارد و در دراز مدت و در سنین بالاتر میتوانند منتج به سرطان حنجره شوند. در چنین مواردی ابتدا نمونه برداری انجام شده و سپس بخشی از حنجره یا تمام آن را برمیدارند.
این آسیبشناس گفتار و زبان با تاکید براینکه تمامی این اختلالات میتواند به تخریب شدید صدا منجر شود، تصریح کرد: میزان صدمه وارد شده به صدای فرد به مواردی همچون سایز پلیپ یا کیست و قسمتی از حنجره که اختلال در آن ایجاد میشود بستگی دارد، به عبارت دیگربیشتر صدای ما از بخش غدامی این دو پرده صوتی رخ میدهد و اگر ضایعه در این قسمتهای بوده وحجم آن نیز زیاد باشد تخریبت صدا بیشتر خواهد بود و هر قدر سایز ضایعه کوچک باشد تاثیر کمتری بر صدا خواهد داشت.
وی افرادی را که از صدا خود به صورت حرفهای استفاده میکنند مانند خوانندهها، اساتید، معلمان ، مداحان و... از جمله افرادی برشمرد که در معرض ابتلا به اختلالات حنجره هستند و افزود: اگر در این افراد صداسازی به درستی رخ نده و رفتار صدایی آنها اشتباه باشند میتواند به ایجاد کیست و پلیپ و زگیل منجر شود.
این استاد دانشگاه توصیه کرد:در صورتیکه صدای فرد دو، سه هفته گرفت حتما به متخصص گوش و حلق و بینی یا گفتار درمان مراجعه کند تا در صورت نیاز نسبت به استروبوسکوپی(آندوسکوپی از حنجره) اقدام شود. این اقدام حتما باید توسط گفتاردرمانهای آموزش دیده انجام یا متخصص گوش و حلق و بینی انجام شود با این اقدام میتوان د مشکل حنجره را تشخیص و راهکار درمانی مناسب را ارائه داد.
وی خاطرنشان کرد: چنانچه درمان اختلال، ویستراپی تشخیص داده شد باید به آسیبشناس گفتار و زبان مراجعه کرد و چنانکه نیاز به جراحی بود حتما باید به جراح گوش و حلق و بینی مراجعه شود.
نظر شما