چگونه قلب سالم تری داشته باشیم؟

بیماری های قلبی-عروقی نخستین عامل مرگ در سراسر جهان و ایران است که شامل طیف وسیعی از بیماری های تاثیرگذار بر سلامت قلب می شود.

بیماری عروق کرونر قلب (رگ های قلبی)، حمله های قلبی، نارسایی احتقانی قلب، و بیماری های مادرزادی قلب همه از این نوع بیماری ها به شمار می رود. شیوع بیماری قلبی اغلب در بانوان بعد از ۵۵ سالگی و در مردان بین ۴۵ تا ۵۴ سالگی افزایش می یابد.

عوامل افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی:

· چربی خون

· سن بالا

· مصرف سیگار و الکل

· چاقی و نداشتن تغذیه ی مناسب

· نداشتن فعالیت فیزیکی مناسب

· دیابت

· استرس

· فشار خون بالا

· سابقه خانوادگی

· جنسیت مرد

توصیه های تغذیه ای در بیماری های قلبی-عروقی

برای جلوگیری از افزایش چربی های خون، کنترل وزن و فعالیت ورزشی به میزان دست کم۱۵۰ دقیقه در هفته با شدت متوسط، توصیه می شود.

افزایش مصرف منابع فلاونوئیدها مانند انگور، گریپ فروت، چای سبز، سیب و پیاز

افزایش مصرف فیبرها که در سبزی ها، میوه های تازه، سبوس جو، حبوبات، جو دوسر وجود دارد.

کاهش چربی دریافتی به ویژه کاهش سهم چربی اشباع شده مانند روغن های حیوانی و جامد و جایگزینی چربی های غیر اشباع (روغن های گیاهی مایع در حد نیاز بدن) از اصول رژیم غذایی مناسب در پیگیری و درمان بیماری های قلبی و عروقی است.

بهتر است از گوشت های کم چرب استفاده شود، چربی های قابل رویت جدا شود و غذاها به صورت آبپز، کبابی و یا بخار پز مصرف شود.

روغن های گیاهی چند زنجیره ای مثل کانولا(کلزا)، زیتون، سویا، آفتابگردان، گلرنگ، ذرت، گردو، چاودار، کنجد به جای روغن های جامد مصرف شود.

مصرف قند و شکر و انواع شیرینی را به علت افزایش چربی و قند خون به کمترین میزان ممکن برسانیم.

مصرف انواع سبزی ها مثل کلم، کدو سبز، پیازچه، گل کلم، هویج، سبزی های سبز تیره و سبزی های سالادی توصیه می شود. چرا که حاوی عوامل محافظت کننده هایی نظیر فولات، ویتامین Cو فلاوونوئیدها هستند.

جلوگیری از چاقی به ویژه چاقی شکم در سلامت قلب حائز اهمیت است. بنابراین ورزش با کاهش و کنترل وزن و بهبود بخشیدن وضعیت شش ها و افزایش اکسیژن دریافتی، خونرسانی بهتری برای سیستم قلب و عروق فراهم می کند.

مصرف ماهی دست کم سه بار در هفته، برای افرادی که دارای سابقه بیماری قلبی و همچنین افرادی که مایل به پیشگیری از ابتلا به این بیماری هستند، توصیه می‌شود.

تا جای امکان از مصرف مغز و زبان گوساله و گوسفند، دل، جگر، کله پاچه، سیرابی، شیردان، قسمت های چرب گوشت قرمز، گوشت چرخ کرده پرچرب، پنیر محلی، پنیرهای چرب، بستنی، سس ها، روغن های حاوی چربی های اشباع، کره، روغن حیوانی، مارگارین، شیرینی های خامه دار، چیپس، پفک و غذای سرخ شده پرهیز شود./ف.نوروزی فرد

«راضیه حسینی»، کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha