توصیه‌های تغذیه ای برای روزه داری در ماه مبارک رمضان

متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اظهار کرد: بهتر است روزه داران در ایام ماه مبارک رمضان سه وعده غذایی شامل افطار، شام و سحر را مصرف کنند اما اگر با توجه به شرایط و توان جسمانی، وعده شام حذف شد مشکلی برای فرد ایجاد نمی شود.

به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت(طبنا)ددکتر کیهان گنودی با بیان اینکه بهتر است غذای مصرفی در وعده سحری خصوصیات و ویژگی وعده ناهار را داشته باشد تا از ایجاد گرسنگی در طول روز پیشگیری شود خاطر نشان کرد: با توجه به ساعت صرف افطار و تا وعده سحری می توان در فاصله افطار تا سحر یک وعده غذایی مثل شام سبک را صرف کرد کــه البته این به وضعیت خود شخص و تمایل او به صرف غذا بستگی دارد.
وی تصریح کرد: در زمان افطار مصرف غذاهای سبک و مختصر شامل گروه های غذایی شیر و لبنیات (مانند شیر و ماست و پنیر) میوه ها و سبزیها و نان و غلات (مانند برنج و نان) توصیه می شود؛ علاوه بر آن مصرف شیر گرم و فرنی و یــا شیر برنج در هنگام افطار مناسب است. استفاده از مواد غذایی آبکی مثل سوپ، آش، حلیم بــدون روغن (حلیم منبع خوبی از مواد نشاسته ای، فیبر، پتاسیم و منیزیوم است) و همچنین مایعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزه دار می شود.

این متخصص تغذیه با بیان اینکه استفاده از سبزیها و میوه ها در هنگام افطار و همچنین در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از فیبر هستند، برای دستگاه گوارش مفید بوده و از بروز یبوست می جلوگیری می کند گفت: سبزی ها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تامین ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن، از تشنگی فرد در طول روز جلوگیری می کنند.

وی با تاکید بر اینکه مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمی شود افزود: مصرف مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین موجب ورود قند خون به داخل سلول ها و در نتیجه کاهش قند خون می شوند. به این ترتیب مصرف مـــواد غـــذایی شیرین و حاوی قندهای ساده مثل شیرینی و شکلات در وعده سحری موجب می شود شخص زودتر گرسنه شود.

دکتر گنودی با بیان اینکه یبوست یکی از مشکلات شایع در ماه مبارک رمضان است و می تواند باعث هموروئید (بواسیر) و سوء هاضمه همراه با احساس پری معده شود اظهار کرد: دلیل اصلی بروز این عارضه، مصرف زیاد غذاهای تصفیه شده مثل نانهای تهیه شده از آرد سفید(نان لواش و فانتزی) و کاهش مصرف آب و غذاهای حاوی فیبر (میوه و سبزی)است و برای درمان آن لازم است مصرف آب و استفاده از نان های سبوس دار(نان سنگک و جو) و میوه ها و سبزی ها مورد توجه قرار گیرد.

وی با بیان اینکه سوء هاضمه و نفخ از دیگر مشکلات روزه داران است که به دلیل مصرف زیاد غذاهای چرب، سرخ کردنی و ادویه دار، غذاهایی مثل تخم مرغ، کلم، عدس، نوشابه های قندی گازدار مثل کولاها ایجاد می شود خاطر نشان کرد: برای پیشگیری از این مشکل، از مصرف غذاهای چرب و نوشابه های گازدار و مصرف آب به جای آن ها باید اجتناب شود.

متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه تعریق زیاد، ضعف، کاهش انرژی، سرگیجه، رنگ پریدگی و حالت غش که ممکن است هنگام بعداز ظهر در ماه مبارک رمضان اتفاق بیفتد از علائم افت فشارخون است بیان داشت: این مشکل به دلیل مصرف کم مایعات و نمک ایجاد می شود و خنک نگه داشتن فرد و افزایش مصرف مایعات و نمک از راهکارهای درمان آن است.

دکتر گنودی با بیان اینکه روزه داران به دلیل عادت به کافئین و تنباکو و قطع آن، خستگی و عدم استراحت و خواب کافی به علت فعالیت زیاد یا افت فشارخون ممکن است دچار سردرد شود اظهار کرد: بهتر است از 1 تا 2 هفته قبل از ماه مبارک رمضان مصرف مواد حاوی کافئین و تنباکو را کاهش داده و نوشیدنی ها و چای های گیاهی فاقد کافئین جایگزین آن شود.

وی با بیان اینکه افت فشار خون از دیگر مشکلات برخی روزه داران است که ضعف، سرگیجه، خستگی، عدم تمرکز، تعریق، لرزش، کاهش فعالیت و قدرت جسمانی، سردرد، طپش قلب از علائم آن محسوب می شود افزود: این امر به دلیل استفاده از قندهای ساده در وعده سحر ایجاد می شود و روزه داران باید از مصرف غذاها و نوشیدنی های حاوی قندهای ساده در این وعده خودداری کنند.

این متخصص تغذیه با بیان اینکه گرفتگی عضلات به دلیل کم آبی می تواند در ماه مبارک رمضان برای روزه داران ایجاد شود اظهار کرد: همچنین افرادی که مبتلا به مشکلات و زخم های گوارشی هستند برای روزه داری باید با پزشک خود مشورت کنند.

دکتر گنودی بروز سنگ کلیه را از دیگر مشکلات روزه داران در ماه مبارک رمضان برشمرد و گفت :این عارضه ممکن است در افرادی که مایعات کم مصرف می کنند اتفاق بیفتند بنابراین توصیه می شود که مایعات زیاد مصرف کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha