سواد سلامت؛ حلقه اتصال پیشگیری، تشخیص زودهنگام و مشارکت مردم در سلامت مازندران

مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با تأکید بر اینکه ارتقای سلامت جامعه صرفاً با توسعه خدمات درمانی محقق نمی‌شود، گفت: افزایش سواد سلامت مردم و تبدیل اطلاعات پزشکی به رفتارهای درست و پیشگیرانه، یکی از الزامات کاهش بار بیماری‌ها در استان است.

به گزارش خبرگزاری سلامت طبنا مازندران، یوسفی در جمع صمیمی خبرنگاران و نمایندگان خبرگزاری‌های استان که به مناسبت روز خبرنگار برگزار شد، با اشاره به نقش رسانه‌ها در ارتقای آگاهی عمومی اظهار کرد: رسانه‌ها در حوزه سلامت تنها انتقال‌دهنده خبر نیستند، بلکه می‌توانند در شکل‌گیری رفتارهای سالم، اصلاح باورهای نادرست و هدایت مردم به سمت پیشگیری و دریافت به‌موقع خدمات سلامت نقش مؤثری داشته باشند.

وی با اشاره به وضعیت برخی عوامل خطر بیماری‌های غیرواگیر در مازندران افزود: چاقی، دیابت و فشار خون از جمله شاخص‌هایی هستند که وضعیت آنها در استان نیازمند توجه جدی است و کنترل آنها باید از سطح درمان بیماری به سطح پیشگیری و اصلاح سبک زندگی منتقل شود؛ چراکه بسیاری از عوارض و هزینه‌های سنگین نظام سلامت، نتیجه کنترل‌نشدن همین عوامل خطر در سال‌های گذشته است.

مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مازندران ادامه داد: بیش از ۹۰ درصد بیماران دیالیزی، با زمینه بیماری‌هایی همچون دیابت و فشار خون مواجه هستند و این موضوع نشان می‌دهد که پیشگیری، شناسایی زودهنگام و کنترل مستمر عوامل خطر، تا چه اندازه می‌تواند در جلوگیری از رسیدن بیماری به مراحل پیشرفته مؤثر باشد.

یوسفی، غربالگری را یکی از مهم‌ترین ابزارهای عملیاتی پیشگیری دانست و تصریح کرد: غربالگری زمانی ارزش واقعی خود را نشان می‌دهد که مردم نسبت به اهمیت آن آگاهی داشته باشند و پس از شناسایی عوامل خطر یا بیماری، پیگیری و درمان را جدی بگیرند. بنابراین، سواد سلامت باید مردم را از «دانستن» به «اقدام کردن» برساند.

وی با بیان اینکه ارتقای سواد سلامت از محورهای مورد توجه دانشگاه علوم پزشکی مازندران است، گفت: برنامه‌ها و نشست‌های مختلفی با هدف افزایش آگاهی عمومی در حوزه سلامت برگزار شده است و در این مسیر، همکاری رسانه‌ها می‌تواند به انتقال صحیح، قابل فهم و کاربردی پیام‌های سلامت به جامعه کمک کند.

سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی مازندران همچنین با اشاره به اهمیت توجه به سلامت روان در شرایط بحرانی اظهار کرد: در جریان جنگ نیز سلامت روان مردم مورد توجه قرار گرفت و گروه‌های روانپزشکی با ارائه مشاوره‌های رایگان تلاش کردند در کنار مردم باشند؛ موضوعی که نشان می‌دهد سلامت، تنها به جسم محدود نمی‌شود و آگاهی نسبت به نیازهای روانی نیز بخشی از سواد سلامت جامعه است.

یوسفی در ادامه به اجرای برنامه پزشک خانواده در استان اشاره کرد و گفت: شهرستان‌های جویبار و میاندرود به عنوان پایلوت اجرای پزشک خانواده در مازندران انتخاب شده‌اند و نسخه ۰۳ پزشک خانواده شهری نیز قرار است به صورت پایلوت در یکی از شهرستان‌ها اجرا شود.

وی تأکید کرد: در نظام پزشک خانواده، افزایش آگاهی مردم نسبت به مسیر دریافت خدمات، اهمیت مراقبت‌های اولیه، پیشگیری، پیگیری بیماری‌ها و استفاده صحیح از نظام ارجاع، بخش مهمی از موفقیت برنامه را تشکیل می‌دهد و اینجاست که سواد سلامت از یک مفهوم آموزشی به یک مؤلفه مؤثر در حکمرانی سلامت تبدیل می‌شود.

مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در پایان خاطرنشان کرد: جامعه‌ای که مردم آن نشانه‌های خطر را می‌شناسند، غربالگری را جدی می‌گیرند، عوامل خطر را کنترل می‌کنند و مسیر صحیح دریافت خدمت را می‌دانند، پیش از آنکه بیمارستان مقصد سلامت باشد، پیشگیری را به بخشی از زندگی روزمره خود تبدیل کرده است. رسانه‌ها در رسیدن به این نقطه، یکی از مهم‌ترین شرکای نظام سلامت هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha