عضو هیات علمی طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به این که گزمازدگی می تواند فرد را با خطر کما و مرگ مواجه کتد، متذکر شد: علیرغم تمام اقدامات درمانی، عوارض ناشی از گرما می تواند غیرقابل جبران باشد.
دکتر غلامرضا معصومی عضو هیات علمی طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی ایران، در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت اذعان داشت: زمانی که فرد در محیط گرم قرار میگیرد و تعریق بدن افزایش مییابد، پس از مدتی بدن نسبت به این وضعیت واکنش نشان میدهد که در وهله نخست به لحاظ دستهبندیهای پزشکی، گرفتگیهای عضلانی را شاهد هستیم.
معصومی گفت: گرفتگیهای عضلانی در محیطهای ورزشی به وفور اتفاق می افتد و بسیاری از مردم امکان دارد به آن دچار شوند و مشکل جدی نیست. در این سطح میبایست بلافاصله عضلهای که دچار گرفتگی شده را در جهت مخالف کشش دهیم.
وی با اشاره به اینکه معمولا عضلات ساق، ران پا و دست دچار گرفتگی میشوند، افزود: مصرف مایعات در رفع دردهای عضلانی بسیار موثر است. دلیل بسیاری از گرفتگیهای عضلانی در واکنش به کاهش حجم مایعات بدن رخ میدهد.
عضو هیات علمی طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی ایران خاطرنشان کرد: خستگی ناشی از گرما زمانی حادث میشود که اقدام خاصی برای گرفتگی عضلانی انجام نشده و تعریق نسبت به مرحله قبل شدیدتر میشود. اگر این روند ادامه یابد، امکان دارد سطح هوشیاری فرد کاهش یافته و به کرات مشاهده میشود که حالت تهوع و استفراغ نیز گزارش شده است.
وی ادامه داد: اولین تصور این است که فرد دچار مسمومیت غذایی شده، اما با توجه به علائمی چون خستگی و ضعف و ضربان قلب بالا، قطعا جدیتر از مسمومیت غذایی است. زمانی که این علائم در فردی مشاهده شود، بایستی فرد را از محیط گرم دور کرد و لباسهای اضافی را از تن وی خارج نمود. در صورت امکان مایعات به فرد داده شود و بدن وی خنک نگهداشته شود.
معصومی با تاکید بر اینکه چنین فردی باید حتما به مرکز درمانی منتقل شود، اظهار داشت: اگر در مرحله دوم گرمازدگی نیز اقدام جدی برای درمان انجام نشود، تعریق بدن کمتر شده و حالت تهوع و استفراغ شدید میشود. همچنین فرد کنترلی بر تمرکز خود ندارد و اگر به مرکز درمانی منتقل نشود، خطر کما وجود دارد.
وی با تاکید بر اینکه چنین حالاتی در دمای بیش از 40 درجه بدن رخ میدهد، اذعان داشت: در این حالت حتی اگر فرد را به بیمارستان برسانیم، این امکان وجود دارد عوارض ناشی از گرمازدگی مانند گرفتگیهای عضلانی و کما علیرغم تمام درمانهای ممکن قابل برگشت نباشد.
کد خبرنگار: 41025
نظر شما