آموزش های خودمراقبتی را از سنین پایین به کودکان بیاموزیم

مدیر ارتباطات سازمان آتش نشانی کرمان گفت: یکی از مسائل مختلف تربیتی، آموزش‌ های خودمراقبتی، مهارت‌ های زندگی و محیط زندگی ایمن است؛ که می‌تواند در زندگی افراد و حتی امور روزانه آنها خود را به خوبی نشان دهد، به این خاطر آموزش‌ها باید ازسنین پایین شروع شود.

به گزارش خبرگزاری سلامت(طبنا) از کرمان؛ "محمد رسول جهانشاهی" فعال ایمنی، سخنگو و مدیر ارتباطات سازمان آتش نشانی کرمان" به بهانه روز کودک و با موضوع"بازی و محیط ایمن، آینده سازان کودک" این یاداشت را به مناسبت روز جهانی کودک و با توجه به نقش بازی و محیط ایمن در آینده آنها نگاشت.

بازی، اسباب بازی و سرگرمی، نقشی حیاتی و ضروری در زندگی کودکان دارند، به ویژه در روند رشد و شکوفایی آنان

کودکان با اسباب‌ بازی‌ ها ارتباطی قوی، لذت‌بخش و مستمر برقرار می‌ کنند، به‌ قول «ژان لوک لوبرت» از روانشناسان معاصر، دلیل برقراری این نوع ارتباط با اسباب‌ بازی، نقش لذت‌ بخشی است که بازی، در یادگیری عمیق کودکان دارد.

بازی‌ ها و اسباب‌ بازی‌ ها به‌ عنوان عوامل محرک در تقویت هوش کودکان، سهم بزرگی در رشد آنها به عهده دارند، زیرا بازی‌ ها موجب گسترش و تثبیت آن‌ دسته از الگوهای عصبی می‌ شود، که یک کودک در مسیر رشد، برای انجام تکالیف مدرسه و فعالیت‌ های ذهنی خود به آن‌ ها نیاز دارد.

با این مقدمه، سازمان آتش‌ نشانی و خدمات‌ایمنی شهرداری کرمان، در راستای گسترش فرهنگ ایمنی در جامعه به‌ ویژه با توجه به اهمیت نقش آموزش ایمنی از سنین پایین و سال‌ های کودکی، همواره به‌ طور فعال در جشنواره‌ ها و نمایشگاه‌ های کودک و نوجوان شرکت کرده است.

نقش والدین، در آموزش و مراقبت از کودکان، تعین‌ کننده و آینده‌ ساز است

نیاز به ایمنی از بدو تولد انسان‌ ها احساس می‌ شود؛ والدین از نوزادان خود ﻛﻪ ﻧﻮ ﭘﺎ ﻫﺴﺘﻨﺪ، داﺋﻤﺄ ﻣﺮاﻗﺒﺖ می‌ کنند و نه‌ تنها هیچگاه آﻧﺎن را ﺗﻨﻬﺎ نمی‌ گذارند، بلکه با بزرگتر شدن کودکان، این ﻣﺮاﻗﺒﺖ‌ ها بیشتر هم می‌ شود.

به‌ طور مثال، شاخصه کنجکاوی بعضی کودکان را وا می‌ دارد که سر و دست خود را داخل اجسام قرار دهند، یا در ﻛﻤﺪ ﻣﻨﺰل و دیگر ﻣﺤﻴﻂ‌ ﻫﺎی کوچک و سربسته، داخل شوند، که والدین در اینگونه موارد باید مراقبت کنند تا کودک‌شان دچار حبس یا خفگی نشوند.

بنابراین، ایمن بودن منزل و نبود وسایل خطرناک در منازل، به ایمنی محیط کودکان خردسال کمک فراوانی خواهد کرد.

والدین باید، توجه داشته باشند ﻛﻮدﻛﺎن ﺧﻮد را در ﻣﺴﻴﺮ رﻓﺖ‌ و آﻣﺪ دﻳﮕﺮان ﻧﺨﻮاﺑﺎﻧند، ﺗـﺎ در ﺗـﺎرﻳﻜﻲ زﻳـﺮ ﭘـﺎی ﺑﺰرﮔﺘﺮﻫـﺎ آﺳﻴﺐ ﻧﺒﻴﻨﻨﺪ.

کودکان از خطرات محیط پیرامون خود اطلاع ندارند، به‌ همین دلیل، والدین می‌ بایست از ورود ﻛﻮدﻛﺎن ﺑﻪ داﺧﻞ آﺷﭙﺰﺧﺎﻧﻪ ﺑه‌ ﺨﺼﻮص در ﻣﻮاقعی که ﺷﺨﺼﺄ ﺣﻀﻮر ﻧﺪارنـﺪ ﺟﻠـﻮﮔﻴﺮی ﺑﻪ‌ عمل آورند و از آنها در هنگام ﺑﺎزی ﻛﺮدن و ﮔﻼوﻳﺰ ﺷﺪن با هم در ﻛﻨﺎر ﭘﺮﺗﮕﺎه‌ ها و ﻳﺎ ﺗﻌﻘﻴﺐ ﺣﻴﻮاﻧﺎت و ﭘﺮﻧـﺪﮔﺎن در بالکن‌ ها، ﭘﺸﺖ‌ ﺑﺎم‌ ها و ﻛﻨﺎر ﻧﺮده‌ ﻫﺎی ﻣﻨازل، ﺟﻠﻮﮔﻴﺮی ﺑﻌﻤﻞ آورند.

همچنین به والدین توصیه می‌ شود؛ که اﺷﻴﺎء ﺗﻴﺰ، ﺑﺮﻧﺪه و ﺣﺎدﺛﻪ‌ ﺳﺎز را از دﺳﺘﺮس ﻛﻮدﻛﺎن دور ﻧﮕﻪ دارند و همچنین، دارو و وﺳﺎﻳل دیگری را ﻛﻪ در دﻫﺎن ﻛﻮدﻛﺎن ﺟﺎی ﻣﻲ‌ ﮔﻴﺮد، از دﺳﺘﺮس آﻧﻬﺎ دور نگاه دارند و در ﻫﻨﮕﺎم اﺳﺘﻔﺎده از ﭼﺮخ‌ ﮔﻮﺷﺖ و اتو، ﻣﺮاﻗﺐ ﻛﻮدﻛﺎن ﺧـﻮد ﺑﺎﺷـند و از ﻧﺰدﻳـﻚ ﺷـﺪن آﻧﻬـﺎ به این وسایل ﺟﻠﻮﮔﻴﺮی نمایند؛ همچنین به‌ منظور ایمنی بیشتر، اینگونه وسایل را دور از دسترس کودکان و بر روی میز یا پایه قرار دهید.

حوادث نه تنها بالاترین حق انسانی یعنی حیات کودک را تهدید می‌ کند؛ بلکه با داشتن عوارض دیررس جسمی و روانی بر آینده او تاثیر می‌گذارد

با این وجود می‌توان با تقریب بالا، از همه این حوادث پیشگیری کرد؛ چون کودکان بیشتر وقت خود را در خانه سپری می‌ کنند. پس همان‌ طور که محیط نامساعد یک خانه، احتمال رخداد حادثه‌ ها را برای کودکان بیشتر می کند، خانه ایمن، زندگی ایمن‌ تری برای کودکان به ارمغان می‌ آورد.

تربیت کودکان نقش اساسی و تعیین‌ کننده‌ ای در آینده آن‌ ها دارد. در این دوران حساس و مهم، یادگیری آنان عمیق‌ تر، سریع‌ تر و آسان‌ تر انجام می‌ شود. بنابراین آموزش کودکان در رده‌ های مختلف سنی تاًثیر عمده‌ ای بر تربیت آنان داشته و آنان را برای آینده آماده می‌کند.

یکی از مسائل مختلف تربیتی، آموزش‌ های خودمراقبتی، مهارت‌ های زندگی و محیط زندگی ایمن است؛ که می‌ تواند در زندگی افراد و حتی امور روزانه آنها خود را به خوبی نشان دهد، به این خاطر آموزش‌ ها باید از سنین پایین شروع شود، چرا که هر چیزی که کودک در این دوران یاد بگیرد؛ در دوره‌های بعدی زندگی خود بر این آموزه‌ ها تکیه خواهد کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha