گروهی از متخصصان در مؤسساتی از جمله دانشگاه «هوکایدو»ی ژاپن میگویند بنابر نتایج یک مطالعه گسترده، باکتریهای مقاوم به دارو ممکن است از جامعه انسانی به محیطهای آبی و حیات وحش منتقل شوند و این متخصصان خواستار اقدامات پیشگیرانه فوری در این زمینه شدند.
به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت (طبنا)باکتریهایی که به آنتیبیوتیکها مقاوم هستند هم در ژاپن و هم در خارج از کشور به یک مشکل جدی تبدیل شدهاند.
متخصصان میگویند باکتریهای مقاوم به دارو به دلیل استفاده بیش از حد یا استفاده نادرست از آنتیبیوتیکها به طور فزایندهای شیوع پیدا میکنند از جمله در بیمارانی که مصرف داروها را بدون در نظر گرفتن دستورالعمل تجویز شده توسط پزشک متوقف میکنند در حالی که میکروبها در بدن آنها باقی میمانند.
تمرکز تحقیقات این گروه بر کلون E.coli ST۱۳۱ بود که مقاومت آنتیبیوتیکی بالایی دارد.
طی این مطالعه، ST۱۳۱ را از نمونههای آب دریاچه و رودخانه و همچنین مدفوع حیوانات در حیات وحش از جمله راکونها و گوزنها که در استانهایی از جمله «گیفو» و «شیگا» گرفته شده بود به مدت شش سال تا سال ۲۰۲۱ جدا کردند. سپس محققان ویژگیهای ژنتیکی آنها را تجزیه و تحلیل کردند.
آنها همچنین ST۱۳۱ مشتق شده را که از نمونههای ادرار افراد در همان منطقه به دست میآمد، تجزیه و تحلیل کردند تا آنها را با پسزمینه ژنتیکی نمونههای مشتق شده از محیط زیست مقایسه کنند.
آنالیزها حاکی از شباهت ژنتیکی نزدیک بین ST۱۳۱ انسان و محیطهای آبی و حیات وحش است که نشاندهنده گسترش احتمالی باکتری از جامعه انسانی به محیط طبیعی است.
به گزارش شبکه تلویزیون ملی ژاپن (NHK)، این گروه میگوید این اولینبار در ژاپن است که گسترش باکتریهای مقاوم به دارو بر اساس اطلاعات ژنتیکی آنها نشان داده شده است.
این متخصصان همچنین هشدار میدهند اگر اقداماتی انجام نشود، باکتریهای مقاوم به دارو میتوانند بیشتر در طبیعت گسترش پیدا کنند و سپس از حیوانات به مردم بازگردند و باعث شیوع بیماریهای عفونی جدید شوند.
«ساتو تویوتاکا»، دانشیارِ دانشکده تحصیلات تکمیلی دامپزشکی دانشگاه هوکایدو در این باره گفت که در مطالعات آتی میخواهد شناسایی کند چگونه باکتریهای مقاوم به دارو از مردم به طبیعت پخش میشوند و چگونه میشود از گسترش آنها جلوگیری کرد.
سازمان جهانی بهداشت (WHO) در بیانیههای پیشین خود بارها تاکید کرده است مقاومت ضدمیکروبی یکی از مهمترین تهدیدات بهداشت عمومی و توسعه جهانی است.
این سازمان و سایر نهادهای بهداشتی میگویند باکتریهای مقاوم به ضدمیکروبها مسئول حدود ۱.۲۷ میلیون مرگ و میر جهانی در سال ۲۰۱۹ بودهاند و اگر تدابیری اتخاذ نشود، ممکن است تا سال ۲۰۵۰ باعث مرگ ۱۰ میلیون نفر در سال شود.
نظر شما