فرد می تواند از طریق شیر خام یا غیر پاستوریزه و محصولات تهیه شده از آن از قبیل پنیر و انواع آن، بستنی، ماست بیمار شود. علت آن این است که شیر خام می تواند حامل باکتری هایی مانند کامپیلوباکتر، کریپتواسپوریدیوم، E. کلی، لیستریا و سالمونلا باشد.
مسمومیت شیر
باکتری سالمونلا عفونتی به نام سالمونلوزیس تولید میکند. گوشت، مرغ، تخممرغ، ماهی دودی و شیر خشک ممکن است دچار این باکتری شوند و شخصا مصرف اینها مسموم شود. همچنین احتمال آلودگی غذاهایی که پروتئین بالایی دارند (مانند شیر و صدف خوراکی) بوسیله باکتری سالمونلا وجود دارد. در نتیجه شخصی که این شیر را بخورد دچار مسمومیت با شیر (Milk) خواهد شد.چه غذاهایی می توانند سبب مسمومیت شوند؟
برخی از غذاها می توانند با ایجاد آلودگی سبب بیماری های غذایی و مسمومیت غذایی گردند.
غذاهای خام با منشا حیوانی بیشتر در معرض آلودگی هستند که از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گوشت به خوبی پخته نشده
- تخم های به خوبی پخته نشده
- شیر خام یا غیر پاستوریزه
- صدف خام
میوه ها یا سبزیجات ممکن است در زمین های کشاورزی، حین فرآیند یا ذخیره سازی دچار آلودگی گردند. همچنین گاهی قرار دادن مواد غذایی در کنار گوشت خام درون یخچال یا آشپزخانه می تواند سبب آلوده شدن دیگر مواد غذایی گردد که مصرف آنها به مسمومیت غذایی منجر می شود.
چه چیز موجب مسمومیت غذایی میشود؟ اکثر مسمومیتهای غذایی به یکی از ۳ علت اصلی زیر بروز میدهد:باکتریها
باکتریها شایعترین دلیل مسمومیت غذایی هستند. تعدادی از باکتریهای خطرناک عبارتند از:- ای کولای
- لیستریا
- سالمونلا
انگلها
مسمومیت غذایی ناشی از انگلها به اندازه مسمومیت غذایی ناشی از باکتریها متداول نیست، اما انگلهایی که از طریق غذا تکثیر پیدا میکنند، همچنان بسیار خطرناک هستند.
توکسوپلاسما، انگلی است که اغلب موارد در مسمومیت غذایی دیده شده است. این انگل معمولا در بستر جعبه ادرار گربه وجود دارد.
انگلها میتوانند برای سالیان متمادی در دستگاه گوارش زندگی کنند، بدون آنکه به وجود شان آگاه شوید. با این وجود در صورتی که انگلها در روده افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و خانمهای بار دار وجود داشته باشند، ممکن است آنها را در معرض عوارض جانبی خطرناکی قرار دهد.
ویروسها
مسمومیت غذایی نیز میتواند توسط ویروس ایجاد شود.
تعدادی از ویروس ها عبارتند از:
- نورو ویروس
- ساپو ویروس
- روتا ویروس
- آسترو ویروس
- گرفتگی عضلات شکم
- اسهال
- استفراغ
- کاهش اشتها
- تب خفیف
- ضعف
- حالت تهوع
- سردرد
علائم مسمومیت غذایی خطرناک عبارتند از:
- اسهال بیش از ۳ روز
- تب بالاتر از ۳۹ درجه
- اختلال در دید
- اختلال صحبت کردن
- نشانههای کم آبی شدید بدن
- ادرار خونی
راه های تشخیص شیر سالم
- شیر را بو کنید شیر تازه ای که فاسد نشده است تنها بوی طبیعی شیر می دهد و نباید هیچگونه بوی اضافی به مشام برسد.
- به غلظت شیر توجه کنید شیر یک مایع رقیق و دارای ساختاری روان است و نباید رنگی غیر معمول داشته باشد و نباید دارای توده های لخته مانند، پنیری وساختاری شبیه به ماست باشد.
- رنگ شیر را بررسی کنید شیر همیشه باید به رنگ سفید تمیز و به دور از ناخالصی باشد.
- تارخ مصرف شیر را چک کنید تاریخ مصرف را جدی بگیرید و با هرچه نزدیکتر شدن به این تاریخ، شیر را از نظر سلامت و فاسد نبودن بیشتر بررسی کنید.
- مطمئن شوید که شیر برای مدت طولانی در دمای اتاق نگهداری نشده باشد با توجه به نحوه ی بسته بندی، شرایط نگه داری شیر متفاوت خواهد بود. پس از باز شدن درب بسته بندی باید هرچه سریعتر در یخچال و در دمای 0 تا 4 درجه نگه داری شوند.
- تست حرارت مقداری از شیر را حرارت دهید تا به ذمای جوش برسد. در صورت مشاهده ی توده لخته، تکه های پنیری شکل و چسبنده شدن، شیر فاسد شده است و نباید مصرف شود.
مقابله با مسمومیت شیر
علایم و نشانههای مسمومیت شیر با تأخیر ظاهر میشود و ممکن است ۱۲ تا ۲۴ ساعت بعد از مصرف شیر خودش را نشان دهد. از علایم و نشانههای مسمومیت با شیر میتوان به تب، خستگی، سردرد، تهوع، استفراغ، اسهال آبکی شدید، ضعف، درد شکم و کم شدن آب بدن اشاره کرد.
برای مقابله با مسمومیت باید سریعا به بیمار داروهای قی اور بدهید.
مثلا میتوانید یک استکان گلاب داغ+یک استکان آب ولرم +۲ قاشق غذاخوری نمک دریا را ترکیب کنید و به بیمار بخورانید.
البته باید بدانید که اگر مدت زیادی درحدود ۳ ساعت مسمومیت گذشته باشد میتوان به بیمار داروی مسهل مثل (دمکرده ۲ قاشق غذاخوری گل سرخ + ۱ قاشق غذاخوری برگ سنا) داد تا با کمک اسهال مسمومیت رفع شود.
نظر شما