صدمات ناشی از عوارض دارویی در کشور ،جدی است

دبیر امور بین‌الملل اولین همایش ملی فارماکوویژیلانس و ایمنی دارو،  گفت: سالانه صدمات بسیار زیادی ناشی از عوارض دارویی به کشور و سیستم سلامت وارد می شود که نیازمند مدریت  جدی است. 

دکتر پیام پیمانی در حاشیه‌ی نخستین همایش ملی فارماکوویژلانس و عوارض دارویی که از ۱۶ الی ۱۸ اسفند  سالجاری به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی زنجان در حال برگزاری است، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری سلامت(طبنا) از زنجان، عوارض جانبی داروها را بخش جدایی ناپذیری از ماهیت آنها دانست و اظهارکرد: سالانه صدمات بسیار زیادی ناشی از عوارض دارویی به کشور و سیستم سلامت وارد می شود پس نمی‌توان عوارض جانبی داروها را به طور کلی از بین برد ولی می‌توان آن را مدیریت کرد و به حداقل رساند.

وی با بیان اینکه عوارض جانبی داروها می‌تواند منجر به بستری شدن افراد در بیمارستان‌ها و ازکارافتادگی یا فوت آنان شود، بیان داشت: این موارد موجب تحمیل هزینه‌های بسیار زیادی به سیستم سلامت می‌شود و از همین رو، با جلوگیری از این عوارض یا به حداقل رساندن و مدیریت آن‌ها، می‌توان صرفه‌جویی بسیار زیادی داشت.

این متخصص فارماکواپیدمیولوژی با اشاره به اینکه در مواردی عوارض جانبی داروها منجر به ازکارافتادگی افراد می‌شود افزود: کاهش کارآییِ نیروی کار، به هم ریختگی وضعیت خانوادگی و مسائل و مشکلات اجتماعی نیز بروز پیدا می‌کند، و در اثر بستری شدن، معلولیت و ناتوانی این افراد، بار مالی بسیار زیادی به سیستم سلامت کشور وارد می‌شود.

دکتر پیمانی  با بیان اینکه عوارض جانی داروها  منحصر به پزشکان نیست خاطرنشان کرد: علاوه بر پزشکان، پرستاران داروسازان، دندانپزشکان و کلیه‌ی کسانی که در سیستم سلامت مشغول فعالیت هستند، در این خصوص مسئولند.

وی با اشاره به اینکه پزشکان، دندانپزشکان، پرستاران و داروسازان طبیعتا بیش از دیگران با عوارض دارویی مواجه می‌شوند، گفت: لازم است آموزش‌ها و تشویق های خاصی برای این افراد در نظر گرفته شود و الزامات قانونی لازم در این خصوص وجود داشته باشد تا پزشکان و به طور کلی سیستم درمان، احساس مسئولیت بیشتری در خصوص گزارش عوارض جانبی داروها داشته باشند.

این مسئول تصریح کرد: درصد بالایی از عوارض جانبی داروها، می‌تواند زیرنظر پزشکان گزارش شود و اگر آمادگی لازم در این قشر ایجاد شود، می‌توان بخش قابل توجهی از عوارض جانبی داروها را تحت کنترل داشت.

دکتر پیمانی با بیان اینکه ایران از سال ۱۹۹۱ به برنامه بین‌المللی پایش عوارض داروییِ سازمان بهداشت جهانی پیوسته است، اظهارکرد: تا کنون کارگاه‌ها و همایش‌های  مختلف و زیادی در ارتباط با عوارض جانبی داروها، ایمنی دارو و فارماکوویژیلانس در کشور ما برگزار شده است ولی اولین کارگاه و همایش ملی فارماکوویژیلانس و ایمنی دارو که در حال حاضر به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی زنجان در حال برگزاری است، مباحث صددرصد کاربردی و مورد نیاز کشور را مطرح کرده است.

وی با بیان اینکه  سخنرانان این کارگاه، بر اساس مسئولیتی که در سازمان بهداشت جهانی در کشورهای مختلف خصوصاً کشورهای خاورمیانه و آسیا دارند، انتخاب شده‌اند بیان داشت : این افراد  کسانی هستند که مستقیماً در بحث آموزش و گزارش این عوارض در کشورهای مختلف مثل عراق، مصر، آلمان، کانادا و آمریکا مسئولیت دارند.

دبیر امور بین‌الملل اولین همایش ملی فارماکوویژیلانس و ایمنی دارو،  تصریح کرد: از ویژگی خاص این همایش این است که مطالب، کاملاً بر اساس نیازها طراحی شده و سخنرانان کسانی هستند که مسئول و متولی این آموزش‌ها در کشورهای خودشان می‌باشند.

دکتر پیمانی بابیان اینکه این کارگاه در سطح مقدماتی برگزار می‌شود و قسمت‌های بعدی آن به صورت نیمه‌پیشرفته و پیشرفته برگزار خواهد شد، اظهار کرد: هدف از برگزاری این سلسله کارگاه‌ها این است که داروسازان بتوانند مسولیت گزارش عوارض دارویی را در بیمارستان‌ها، داروخانه‌های سطح شهر یا حتی شرکت های دارویی به خوبی انجام دهند.

وی با اشاره به وجود زیر ساخت‌های لازم در کشور جهت دریافت و ثبت گزارشات عوارض دارویی، تصریح کرد: متاسفانه علی‌رغم وجود این زیرساخت‌ها، گزارشات دوره‌ای به خوبی ارسال نمی‌شود و لازم است مراکزی چون بیمارستان‌ها و داروخانه‌های سطح شهر طی ابلاغ ضوابط مشخصی، ملزم به قرار گرفتن در این مسیر شوند.

این مسئول مهم‌ترین اقدام برای گسترش فعالیتهای فارماکوویژیلانس را  سرفصل قراردادن  در مطالب درسی رسمی و اجباری دانشجویان پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، پرستاری و همه ی کادر درمان عنوان کرد و افزود: با این اقدام، نیروی انسانی در زمان فارغ التحصیلی کاملا آماده و مجهز به دانش مذکور است و در این مدت هم، باید زیرساختها و بازوهای اجرایی آماده شوند که طبیعتا در چنین شرایطی با ایجاد حلقه‌ی اتصال بین نیروی انسانی، زیرساخت ها و بخش اجرایی می‌توان به گسترش فعالیتهای فارماکوویژیلانس خوش‌بین بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha