سیلاب اخیر موجب وارد آمدن خسارت به ۲۰۰ رشته قنات در رفسنجان شد

مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: در اثر سیلاب اخیر ۲۰۰ رشته قنات در شهرستان رفسنجان تخریب ۵۰ الی ۱۰۰ شده، که تاکنون ۲۸ رشته آن به آب دهی بازگشته و ۵۵ رشته دیگر در حال بازسازی است.

به گزارش خبرگزاری سلامت(طبنا) از کرمان؛ محمد کهنوجی، با بیان اینکه در سیل اخیر، سیلابی که بالادست رفسنجان جاری شد، در قنات‌ های این شهرستان نفوذ کرد، گفت: وقوع سیل در شهرستان رفسنجان به ۲۰۰ رشته قنات این شهرستان خسارت ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی وارد کرده و اکنون پس از گذشت چندین هفته از وقوع سیل آب بسیاری از مناطق سیل‌ زده کوهستانی قطع است و آبرسانی سیار به اهالی انجام می‌ شود، همچنین قسمتی از این قنات‌ ها آبگیری شده است.

وی با بیان این مطالب، افزود: سیل اخیر خسارت زیادی نیز به بخش زیربنایی حوزه کشاورزی شهرستان رفسنجان زد که عمده آن در بخش قنوات بود.

مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان کرمان، تصریح کرد: با همکاری اداره منابع طبیعی نقشه‌ قنات‌ های رفسنجان با کمک عکس‌ هایی که از سال ۴۱ وجود داشت به ویژه قسمت‌ هایی که مشکل داشت را بررسی کردیم، تا آمار منازلی که در آنها پوکه قنات است و یا بر روی قنات‌ ها احداث شدند، آماده شده و با صاحبان این منازل نشستی داشته باشیم.

محمد کهنوجی با اشاره به اینکه در مناطقی که خطر فرونشست زمین وجود دارد و قنات آنها آبگیری شده، باید اطلاع رسانی های لازم انجام شود، گفت: به هر حال قرار است در این مناطق عده‌ای زندگی کنند و باید در این مناطق ‌میله‌ های قناتی که به فاصله ۴۰ تا ۵۰ متری از هم قرار دارند شناسایی و پر شوند.

وی بیان کرد: در حال حاضر راهنمایی ساکنان این مناطق به عهده امور منابع آب شهرستان رفسنجان گذاشته شده و نکته‌ ای که در این زمینه وجود دارد این است که زمانی که اقدامات مربوط به شهرسازی در این مناطق انجام می شد، به تنها نکته‌ ای که توجه نشده وجود رشته قنات‌ هایی است که حدود ۲۰۰ سال قبل در شهر رفسنجان احداث شده بودند و این مهم کاری است که باید پنجاه سال قبل مورد ‌توجه قرار می‌ گرفت که متاسفانه توجهی به آن نشده است.

مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان کرمان، با بیان اینکه در برخی از این مناطق ساخت و ساز انجام شده و مردم در آنها سکونت دارند و در برخی از مناطق هنوز ساخت و سازی انجام نشده است، گفت: با شهرداری هماهنگ شده تا در صورتی که قرار شد در این مناطق ساخت و سازی انجام شود، قبل از آن نقشه‌ های هوایی این قنات‌ ها را بررسی کنند.

محمد کهنوجی، عنوان کرد: به شهروندان اطلاع‌ رسانی‌ های لازم صورت گرفته که چه اقداماتی انجام دهند و ساکنان این مناطق از این خطرات آگاه هستند.

وی با اشاره به اینکه در شهرستان رفسنجان به دلیل شدت بارندگی‌ ها بالغ بر ۲۰۰ رشته از قنات‌ های این شهرستان آسیب وارد شده است، ابراز داشت: عمده این قنات‌ ها در منطقه کوهستانی راویز، سرچشمه و داوران قرار دارند، که به برخی از آن ها تخریب 50 الی 100 درصدی شده اند.

مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان کرمان با بیان اینکه ۸۰ درصد ‌اعتبارات ما صرف کارهایی شده که از ورود سیلاب به قنات ها جلوگیری کند، گفت: در خیلی از مناطق سیل موجب افزایش عمق رودخانه ها شده، اما میله چاه‌ هایی که بتنی شده بودند و کار اساسی در ارتباط با آنها انجام شده بود، در حاشیه رودخانه باقی مانده و از قنوات محافظت کرده است.

محمد کهنوجی با اشاره به اینکه ما باید به سمت کارهای زیر بنایی از جمله سرگیری تمام میله چاه‌ هایی که در حاشیه مناطق در معرض وقوع سیل هستند برویم، افزود: میله چاه‌ ها باید به نحوی مسدود شوند که اجازه ندهیم در زمان وقوع سیل، سیلاب‌ ها وارد ‌قنات شود.

وی با اشاره به اینکه اکثر قنوات در حاشیه رودخانه‌ ها قرار دارند تا بتوانند از آبی که در پایین دست عبور می‌ کند، تغذیه کنند، گفت: از پنج سال قبل کاری عمده اعتباری که در حوزه قنوات اختصاص داده شده به صورت مضاعف در بخش سرگیری چاه‌ ها هزینه شده تا در زمان وقوع سیل از نفوذ سیلاب به داخل قنوات جلوگیری شود.

مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان کرمان، با بیان اینکه تاکنون آب ۲۸ رشته قنات آزاد شده و بر روی ۵۵ رشته قنات در حال کار هستیم، ادامه داد: احیاء تمامی این قنوات به هزینه زیادی نیاز داشته و در این شرایط ضروری است که همه دستگاه‌ ها از مدیریت بحران گرفته تا معادن در بحث مسئولیت اجتماعی خود، در این حوزه همکاری کنند.

محمد کهنوجی با اشاره به اینکه بحرانی که اتفاق افتاد، خسارت زیادی به شهرستان رفسنجان وارد کرد و از طرف دیگر هنوز هم در فصل گرم سال قرار داریم، گفت: اگر نتوانیم تا ۱۵ روز آینده آب این قنوات را وارد مدار کنیم، خسارت وارد شده به باغات و قنوات این منطقه به شدت بالا می‌رود.

وی با بیان اینکه زندگی کشاورزان این منطقه عمدتاً وابسته به قنوات است و زمانی که قناتی به ویژه در مناطق کوهستانی آب نداشته باشد، خیلی از مردم شغل خود را از دست داده و دلیلی برای حضور در این منطقه ندارند، افزود: خشک شدن قنوات، تبعاتی چون حاشیه نشینی را به دنبال دارد.

وی با اشاره به اینکه یکی از ارکان اساسی که باید ‌مورد توجه قرار گیرد تامین آب است و اگر بتوانیم در این مناطق آب مردم را تامین کنیم، اشتغال آنها حفظ می‌شود، بیان کرد: باید هر چه سریع‌تر این قنوات احیا شود.

کهنوجی با بیان اینکه حجم خسارات بسیار زیاد است اما منتظر رسیدن اعتبارات نماندیم و بخش عمده کار آغاز شده است، گفت: تاخیر در احیای قنوات باعث می‌شود که این قنوات کلاً تخریب شده و دیگر نتوان آنها را احیا کرد.

وی با اشاره به اینکه بحرانی که اتفاق افتاد، خسارت زیادی به شهرستان رفسنجان وارد کرد و از طرف دیگر هنوز هم در فصل گرم سال قرار داریم، گفت: اگر نتوانیم تا پانزده روز آینده آب این قنوات را وارد مدار کنیم، خسارت وارد شده به باغات و قنوات این منطقه به شدت بالا می‌ رود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha