سبزیجاتی که می‌خوریم، مهمانان پلاستیکی پنهان هم دارند

پژوهش ها نشان می‌دهد سبزیجات تازه می‌توانند ذرات نانوپلاستیک را مستقیماً از خاک جذب کرده و در بخش‌های خوراکی خود تجمع دهند، موضوعی که می‌تواند پیامدهای مهمی برای سلامت انسان داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری سلامت _ طبنا گیلان : پژوهشی جدید نشان می‌دهد که سبزیجات تازه می‌توانند ذرات ریز پلاستیک را از محیط رشد خود جذب کرده و در بخش‌های خوراکی مانند ساقه، برگ و ریشه تجمع دهند.

در این مطالعه، گیاه تربچه در محیط هیدروپونیک حاوی ذرات نانوپلاستیک پلی‌استایرن پرورش یافت. نتایج نشان داد پس از پنج روز، حدود ۵ درصد ذرات پلاستیکی وارد ریشه‌های تربچه شدند که یک‌چهارم آن در بخش خوراکی ریشه و حدود یک‌دهم در برگ‌های بالایی گیاه تجمع یافته بود.

پژوهشگران بیان کردند: «ریشه گیاهان لایه‌ای به نام نوار کاسپاری دارد که معمولاً مانند فیلتر عمل می‌کند و مانع ورود مواد مضر می‌شود. این نخستین بار است که نشان داده شده نانوپلاستیک‌ها می‌توانند از این سد عبور کرده و وارد بافت گیاه شوند.»

با وجود محدودیت‌های مطالعه از جمله استفاده از غلظت بالاتر پلاستیک نسبت به خاک طبیعی و بررسی تنها یک گونه گیاه، یافته‌ها نشان می‌دهد که حتی سبزیجات تازه و سالم می‌توانند ذرات نانوپلاستیک را در خود داشته باشند و این ذرات به موجوداتی که آن‌ها را می‌خورند منتقل شوند.

همچنین به احتمال زیاد این پدیده محدود به تربچه نیست و سایر سبزیجات و محصولات کشاورزی نیز ممکن است ذرات پلاستیک جذب کنند. پژوهش‌های پیشین نشان داده‌اند که میکرو و نانوپلاستیک‌ها می‌توانند وارد بدن انسان شوند، اما میزان دقیق اثرات آن‌ها بر سلامت هنوز در حال بررسی است.

ریچارد تامپسون، زیست‌شناس دریا و پژوهشگر اظهار کرد: «این تحقیق نشان می‌دهد که آلودگی پلاستیکی نه‌تنها در آبزیان، بلکه در گیاهان خوراکی نیز قابل تجمع است و توجه به پیامدهای آن برای سلامت انسان ضروری است.»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha