پژوهشی تازه نشان میدهد فلاونولهای موجود در کاکائو میتوانند از عملکرد رگهای خونی در برابر آسیبهای ناشی از نشستن طولانی محافظت کنند؛ حتی اگر فرد فعالیت بدنی زیادی نداشته باشد.
به گزارش خبرگزاری سلامت _ طبنا گیلان : نشستن زیاد به عنوان یکی از عوامل خطر برای سلامتی شناخته میشود و حتی لقب «سیگار جدید» را به خود گرفته است. به تازگی، پژوهشگران دریافتهاند فلاونولهای موجود در کاکائو میتوانند اثرات منفی نشستن طولانیمدت را بر رگهای خونی متوقف کنند.
امروزه بیش از هر زمان دیگری، انسانها ساعات زیادی را در حالت نشسته سپری میکنند؛ موضوعی که میتواند منجر به چاقی، دیابت، دردهای گردن و کمر و اختلال در عملکرد سیستم عروقی شود. با توجه به این نگرانیها، گروهی از محققان دانشگاه بیرمنگام در بریتانیا بررسی کردند که آیا فلاونولهای طبیعی موجود در کاکائو میتوانند از آسیبهای ناشی از کمتحرکی محافظت کنند یا خیر.
پژوهش تازهای که نتایج آن در ژورنال Journal of Physiology منتشر شده، نشان میدهد که مصرف نوشیدنی کاکائو غنی از فلاونول میتواند از عملکرد رگهای خونی در برابر اثرات منفی نشستن طولانیمدت محافظت کند، حتی در افرادی که از تناسب اندام بالایی برخوردار نیستند.
در این مطالعه ۴۰ مرد سالم بین ۱۸ تا ۴۵ سال مورد بررسی قرار گرفتند. پس از سنجش سطح تناسب بدنی از طریق اندازهگیری مصرف حداکثری اکسیژن، شرکتکنندگان به دو گروه با تناسب اندام بالا و پایین تقسیم شدند. نیمی از افراد هر گروه نوشیدنی کاکائو با میزان بالای فلاونول (۶۹۵ میلیگرم) و نیمی دیگر نوشیدنی با فلاونول پایین (۵.۶ میلیگرم) مصرف کردند. سپس از آنان خواسته شد دو ساعت در حالت نشسته بمانند.
برای ارزیابی عملکرد رگهای خونی، از روش «اتساع وابسته به جریان خون» (FMD) استفاده شد. نتایج نشان داد افرادی که نوشیدنی حاوی فلاونول بالا مصرف کرده بودند، دچار کاهش در عملکرد عروق نشدند، اما در گروهی که نوشیدنی کمفلاونول دریافت کردند، کاهش عملکرد رگها، افزایش فشار خون و افت جریان خون مشاهده شد.
پژوهشگران تأکید کردند که این نخستینبار است که ثابت میشود فلاونولها میتوانند از سلامت عروق خونی محافظت کنند، حتی در افرادی که فعالیت بدنی زیادی ندارند. پیشتر تصور میشد تنها افراد با سطح بالای تناسب جسمانی از چنین مزایایی بهرهمند میشوند.
به گفتهی متخصصان، منابع طبیعی فلاونول تنها به کاکائو محدود نیست؛ مواد غذایی دیگری همچون سیب، توتها، آلو، چای سبز و سیاه، مغزها و سبزیجاتی مانند کلم و گوجهفرنگی نیز سرشار از این ترکیب گیاهی مفید هستند.
کارشناسان توصیه میکنند که در کنار مصرف مواد غذایی حاوی فلاونول، فعالیتهایی مانند پیادهروی کوتاه، ایستادن در فواصل زمانی منظم و کاهش زمان نشستن مداوم نیز میتواند تأثیر مثبتی بر سلامت رگهای خونی داشته باشد.
نظر شما