به گزارش طبنا(خبرگزاری سلامت)، دکتر زهرا عبداللهی، با بیان اینکه ید مادهای حیاتی است که در ساخت هورمونهای تیرویید نقش اساسی ایفا می کند، افزود: از سال ها قبل، کمبود ید به عنوان مشکل عمده تغذیهای در کشور وجود داشته است و طبق بررسیهای کشوری در سال ۶۸، شیوع ۷۰ درصدی گواتر در کشور تایید شد که گواتر نیز نشانه بارز کمبود ید در بدن است.
وی ادامه داد: در سال ۱۳۷۰ که کمیته کشوری پیشگیری و کنترل کمبود ید تشکیل شد، به عنوان راهکاری عملی و ارزان قیمت، ید را به نمکهای خوراکی اضافه کرد که براساس تصویب این کمیته و مقررات وضع شده، تمامی کارخانههای نمک موظف به افزودن ید به نمکهای خوراکی شدند.
عبداللهی با بیان اینکه با افزودن ید به نمک های خوراکی بیماری گواتر روبه کاهش رفت، خاطرنشان کرد: در طول دو دهه یدرسانی به رژیم غذایی مردم، شیوع گواتر از ۶۸ درصد به ۶.۵ درصد کاهش پیدا کرده است و پوشش مصرف نمک یددار به ۹۸ درصد در کشور رسید.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه ایران از سوی سازمان بهداشت جهانی به عنوان یکی از کشورهای موفق در زمینه کاهش کمبود ید معرفی شد، اظهار داشت: در حال حاضر که تقریبا ۲۵ سال از یدرسانی می گذرد، این مشکل تحت کنترل است.
وی در خصوص برنامه هایی که در خصوص پایش و کنترل کمبود ید در دست انجام است، گفت: در این راستا برنامه پایش ید ادرار دانش آموزان در سطح کشور وجود دارد، به عبارتی، پایش سالانه ید ادرار دانش آموزان نشان میدهد که این ماده در بدن آنها کافی است یانه، که این پایش شاخص کفایت دریافت ید در جامعه است.
عبداللهی ادامه داد: طبق اطلاعاتی که از این پایش سالانه استخراج شده است، میتوان دریافت که میانه ید ادرار دانش آموزان در حد مطلوب و بالاتر از مطلوب است که نشان کفایت دریافت این ماده در بدن مردم جامعه و کافی بودن ید در نمکهای خوراکی است.
وی در خصوص سنجش سلامت و کیفیت نمکهای خوراکی از لحاظ دارا بودن ید، بیان کرد: نمکهای خوراکی که در سطح کشور در کارنجات مجاز تولید و بسته بندی میشوند، تحت نظام پایش و کنترل کیفیت نمکهای خوراکی مورد بررسی قرار گرفته و ید آنها اندازهگیری میشود.
عبداللهی در پایان افزود: این پایش، هم در سطح تولید با مسئولیت سازمان غذا و دارو و هم در سطح عرضه توسط بازرسین بهداشت محیط با کیت یدسنج انجام میشود.
نظر شما